Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Tasarım, Kodlama, Premium Accounts


4 posters

    12 Eylül'e Giden Yol

    Trouble
    Trouble
    R00T

    R00T


    Aktiflik :
    12 Eylül'e Giden Yol Left_bar_bleue950 / 999950 / 99912 Eylül'e Giden Yol Right_bar_bleue

    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1985
    Yaş : 32
    Uzmanlık : PS , PHP , HTML ,
    CSS , C , Tasarım
    Ruh Hali : 12 Eylül'e Giden Yol Psikop10
    Kayıt tarihi : 14/07/07

    Kişi sayfası
    CeuPuan: 999999999

    12 Eylül'e Giden Yol Empty 12 Eylül'e Giden Yol

    Mesaj tarafından Trouble C.tesi Mayıs 01, 2010 4:18 am

    Hemen her 10 yılda bir askeri müdahale geçiren Türkiye’nin yaşadığı belki de en önemli darbe 12 Eylül’dür. 12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 12 Eylül 1980 günü emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askeri müdahaledir. 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesi olarak tarihe geçen 12 Eylül, adeta Türkiye’nin miladı oldu. Önceki askerî müdahalelerin aksine Anayasa ve kanunlarla bu dönem kalıcılaştırılmak istendi. Komutanlar ülkenin bir daha “12 Eylül öncesine” dönmemesi için her türlü önlemi aldılar.

    Bu günlerde Türkiye hâlâ 1980′de dikilen elbiseyi giyiyor. 12 Eylül’ün detaylarına ve sonraki süreçte yaşananlara ilerleyen günlerde derinlemesine göz atacağız. Ancak önce darbeye giden süreçte Türkiye’nin en çalkantılı, en kanlı ve en acılı döneminin yaşandığı sürece ve inanılmaz olaylara bir göz atalım istedik.

    12 Eylül 1980 askeri darbesinin gerekçeleri arasında Politik iktidarsızlık, ekonomik iktidarsızlık, politik ve toplumsal şiddet olayları, dış siyaset etkenleri gibi olgular gösterilmişti. Türkiye, özellikle 12 Mart Muhtırası’nın ardından yaşanan siyasi ve toplumsal olaylarla hızla bir kaos ortamına sürüklenmişti. Esrarı, arkasındaki kişi veya örgütlerin hala çözülediği yüzlerce suikast, katliam ve sabotajlar eşliğinde tam bir adı konulmamış iç savaş yaşanıyordu.

    1973 – 1980 yılları arasında yaşanan koalisyonlar dönemi, giderek daha da kötüleşen ekonomi, toplumun sinir merkezlerini hedef alan provakatif olaylar, ünlü ve etkili isimlere gerçekleştirilen suikastler halkı canından bezdirmiş, Türkiye’yi yaşanılması mümkün olmayan bir yer haline getirmişti. Bugün, aşağıda listeleyeceğimiz bir çok olayın arkasında kontrgerilla (diğer adıyla Gladio) izlerine rastlanırken, büyük resime bakıldığında ülkenin nasıl da adım adım bir kaosa sürüklendiği gözler önüne seriliyor. İşte 12 Eylül’e giden yolun önemli kilometre taşları:
    1973
    28 Ocak – Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ile Konsolos Bahadır Demir, Hınçak teşkilâtı üyesi 77 yaşındaki Mıgırdıç Yanıkyan adlı bir Ermeni tarafından öldürüldü.
    9 Ağustos – Merkez Bankası genelgesiyle dolar alımı kısıtlandı ve İstanbul’da bankaların 200 dolardan fazlasını bozmayacakları açıklandı.
    1974
    18 Mayıs -Genel Af Yasası yürülüğe girdi.
    20 Temmuz – Türk Silahlı Kuvvetleri, Yunan cuntasının Kıbrıs Cumhuriyeti anayasal düzenine fiilen müdahale etmesinden dolayı adaya çıkartma yaptı.
    14 Ağustos – Kıbrıs’ta İkinci Barış Harekatı başladı.
    18 Eylül – Başbakan Bülent Ecevit istifa etti.
    12 Ekim – İzmir’de belediyeye bağlı işyerlerinde başlatılan grevin beşinci günü. İzmir sokak ve caddeleri çöp yığınlarıyla doldu.
    1975
    23 Ocak – İstanbul Vatan Mühendislik Okulu’nda kendilerine ‘komandolar’ adını veren ülkücüler, 1 öğrenciyi öldürdüler.
    30 Ocak – THY’nin Bursa isimli yolcu uçağı, elektriklerin kesik olmasından dolayı Yeşilköy Havaalanı’na inemeyince Marmara Denizi’ne düştü. Uçakta bulunan 42 kişiden kurtulan olmadı.
    5 Şubat – Amerikan Kongresi, Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını kabul etti.
    12 Nisan – Süleyman Demirel’in kurduğu milliyetçi cephe hükümeti TBMM’den güvenoyu aldı.
    20 Nisan – Türkiye’nin Beyrut basın danışmanının otomobili Ermeni teröristlerce bombalandı.
    13 Mayıs – Başbakan Süleyman Demirel, başbakanlık binası önünde Vedat Önsel adında biri tarafından saldırıya uğrayarak hırpalandı.
    23 Haziran – CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, Gerede’de konuşma yaparken saldırıya uğradı.
    24 Haziran – Diyarbakır’a bir gezi düzenleyen MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in kente gelmesiyle olaylar çıktı. Biri asker üç kişi öldü, 46 kişi ağır yaralandı.
    25 Temmuz – Türkiye, ABD’ye Türkiye’deki ortak savunma üsleri anlaşmalarının geçersiz olduğunu, İncirlik Üssü dışındakilere Türk Bayrağı çekileceğini bildirdi.
    6 Eylül – Diyarbakır’ın Lice ilçesinde şiddetli depremde, 3.000′den fazla vatandaş öldü.7.000′e yakın ev yıkıldı. 144 km.’lik karayolu kullanılmaz hale geldi. Bir çok köye yardım götürülemedi.Çadır ve ekmek dağıtımında çıkan kavgada 1 kişi öldü. Lice’ye giriş çıkışlar yasaklandı.
    12 Ekim – 27 ilde 54 senatör ve 6 milletvekilliği için yapılan araseçimlerde; AP 27 senatör, 5 milletvekilliği, CHP 25 senatör, 1 milletvekilliği, MSP 2 senatör çıkardı.
    22 Ekim – Viyana büyükelçimiz Daniş Tunalıgil, makam odasını basan 3 ermeni terörist tarafından şehit edildi.
    24 Ekim – Paris büyükelçimiz İsmail Erez ve makam şoförü Talip Yener, otomobilin içinde ermeni teröristlerce şehit edildiler.
    28 Ekim – TL devalüe edildi. 1 dolar 15 TL oldu.
    1976
    1 Mayıs – Paris-İstanbul seferini yapan “İzmir” uçağı Zeki Ejder adlı Türk tarafından Marsilya’ya kaçırılmak istendi.
    1977
    3 Ocak - İstanbul Hukuk Fakültesi’nde öğrenciler arasında çıkan silahlı çatışmada 9 öğrenci yaralandı
    12 Ocak – Can güvenliği kalmadıgı gerekçesiyle Erzurum ****** Üniversitesi süresiz olarak kapatıldı
    1 Mayıs – İstanbul Taksim Meydanı, Kanlı 1 Mayıs olarak hatırlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sırasında çıkan olaylarda 34 kişi hayatını kaybetti.
    13 Haziran – Başbakan Süleyman Demirel istifa etti. Böylelikle 1. mc hükümeti sona erdi.
    21 Haziran – Bülent Ecevit, kabinesini açıkladı.
    3 Ağustos – TL’nin değeri Mark karşısında yüzde 4.5 oranında düşürüldü. Mark’ın alış fiyatı 730 kuruştan 763 kuruşa, satış fiyatı da 778 kuruşa yükseltildi.
    1978
    15 Ocak – Son iki haftada siyasi cinayetler sonucu 30 kişi hayatını kaybetti. Rize’de bir ilkokul müfettişi, kaldığı otel odasında kafasından vurulmuş olarak bulundu.
    17 Ocak – Ecevit Hükümeti, 218′e karşı 229 oyla TBMM’den güvenoyu aldı.
    15 Şubat – Bakanlar Kurulunca, ülkenin döviz sıkıntısını hafifletmek için yurtdışına yapılan turistik gezilerin en az 2 yılda bir yapılabileceği kararlaştırıldı.
    16 Mart - İstanbul Üniversitesi’nden çıkan sol görüşlü 100′e yakın öğrencinin üzerine bomba atıldı ve silahla ateş açıldı. “16 Mart Katliamı” adı verilen olayda 5 kişi öldü, 47 kişi yaralandı. Olayın failleri yakalanamadı. Üniversite süresiz kapatıldı.
    17 Nisan – AP’li Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu, gönderilen bir bombalı paketi açarken, gelini ve iki torunuyla birlikte parçalanarak öldü. Malatya’da büyük olaylar başladı.
    19 Mayıs – Ankara’da, Gençlik ve Spor Bayramı’nda kız öğrencilerin kıyafetlerinden dolayı aleyhte tezahürat yapıldı. İstanbul’da tribünlerin önünde bomba patladı. Antakya’da kız öğrencilere saldırıldı ve elbiseleri yırtıldı. MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Anıtkabir’e gitmedi.
    2 Haziran – Madrid’de ASALA’nın düzenlediği saldırı sonucunda, Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Zeki Kuneralp’in makam arabasında bulunan eşi Necla Kuneralp, emekli Büyükelçi Beşir Balcıoğlu ve şoför öldüler. Büyükelçi araçta bulunmadığı için kurtuldu.
    4 Ekim – MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı,oğlu Mustafa Haşatlı ile birlikte evinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.Cinayeti,MLSPB(Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği)örgütü üstlendi.Cinayeti ise,bu örgütün militanı 1957 Erzincan doğumlu Fehmi Gökçek üstlendi.
    9 Ekim – Ankara ili Bahçelievler semtindeki 7 TİP’li öğrencinin öldürüldü.
    20 Ekim – İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanı Ord. Prof. Bedri Karafakioğlu İstanbul’da uğradığı silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirdi.
    23 Aralık – Kahramanmaraş Olayları yaşandı.
    31 Aralık – Turistik amaçlı yurtdışına çıkışlar, 2 seneden 3 seneye çıkartıldı.
    27 Kasım – Apo takma adıyla bilinen Abdullah Öcalan PKK’yı kurdu.
    1979
    1 Şubat - Milliyet Gazetesi Başyazarı ve Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi, İstanbul, Nişantaşı’nda evinin önünde otomobilinin içindeyken tabanca ile öldürüldü. Cinayeti daha sonradan, Mehmet Ali Ağca’nın işlediği tespit edildi.
    9 Nisan – CIA hesabına casusluk yaptığı öne sürülen MİT İstihbarat Başkan Yardımcısı emekli Albay Sabahattin Savaşman 17 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum oldu.
    21 Nisan – İstanbul Boğazı’nda bir Romen şilebinin parçaladığı Türk gemisi 17 mürettebatı ile battı iki denizcinin cesedi bulundu, beş kişi kayboldu. Rumen şilebi kaçarken polis motoru tarafından yakalandı.
    25 Nisan – Sıkıyönetim, TBMM tarafından 2 ay daha uzatıldı.
    13 Mayıs – TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) gazetelere ilan vererek, Bülent Ecevit Hükümeti’nin çekilmesini istedi.
    11 Haziran – IMF’nin baskısı sonucu, devalüasyon yapıldı.
    9 Temmuz – Gazeteci Abdi İpekçi’nin katil zanlısı Mehmet Ali Ağca yakalandı.
    13 Temmuz – Ankara’da Mısır Büyükelçiliği’ni basan 3 Filistinli, elçilik personelini rehin aldı. Çıkan çatışmada, 1 polis ve 1 bekçi öldü. Eylemciler 15 Temmuz’da teslim oldu.
    5 Ekim – Hafta Sonu Gazetesi, Artist Aynur Aydan ile olan ilişkisini açıklayınca, İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş istifa etti.
    12 Ekim – Hollanda Büyükelçimiz Özdemir Benler’in oğlu Ahmet Benler öldürüldü. Eylemi ASALA örgütü üstlendi.
    15 Kasım – İstanbul Haydarpaşa önlerinde bir Yunan şilebiyle çarpışan İndependenta adlı dev Romen tankeri infilak edip,yanmaya başladı.51 denizci öldü.Yangın bir ay sürdü.İstanbul Boğazı’nda trafik akışı aksadı.96 bin ton ham petrol denize aktı.
    19 Kasım – İlhan Egemen Darendelioğlu suikast sonucu hayatını kaybetti.
    25 Kasım – Mehmet Ali Ağca, Maltepe askeri cezaevinden kaçtı.
    22 Aralık – Türkiye’nin Paris Turizm Müşaviri Yılmaz Çolpan öldürüldü.
    1980
    2 Ocak – Türkiye’de ordu, hükümete uyarı mektubu verdi.
    24 Ocak – 24 Ocak Kararları açıklandı.
    6 Nisan- Fahri Korutürk’ün cumhurbaşkanlığı süresini bitti.
    27 Mayıs – MHP’li eski bakanlardan Gün Sazak öldürüldü.
    4 Temmuz – Çorum Olayları yaşandı.
    19 Temmuz – Eski başbakanlardan Nihat Erim solcu militanlar tarafından öldürüldü.
    22 Temmuz – DİSK eski Genel Başkanı, Maden-İş Sendikası Başkanı Kemal Türkler sağcı militanlarca Nihat Erim’e misililleme olarak öldürüldü.
    5 Eylül – Dışişleri Bakanı AP’li Hayrettin Erkmen, TBMM’de gensoru ile düşürülen ilk bakan oldu
    Lochness
    Lochness
    Daimi Üye
    Daimi Üye


    Aktiflik :
    12 Eylül'e Giden Yol Left_bar_bleue10 / 99910 / 99912 Eylül'e Giden Yol Right_bar_bleue

    Mesaj Sayısı : 54
    Uzmanlık : Null
    Kayıt tarihi : 07/01/09

    12 Eylül'e Giden Yol Empty Geri: 12 Eylül'e Giden Yol

    Mesaj tarafından Lochness C.tesi Mayıs 01, 2010 4:21 am

    wuw
    Trouble
    Trouble
    R00T

    R00T


    Aktiflik :
    12 Eylül'e Giden Yol Left_bar_bleue950 / 999950 / 99912 Eylül'e Giden Yol Right_bar_bleue

    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1985
    Yaş : 32
    Uzmanlık : PS , PHP , HTML ,
    CSS , C , Tasarım
    Ruh Hali : 12 Eylül'e Giden Yol Psikop10
    Kayıt tarihi : 14/07/07

    Kişi sayfası
    CeuPuan: 999999999

    12 Eylül'e Giden Yol Empty Geri: 12 Eylül'e Giden Yol

    Mesaj tarafından Trouble C.tesi Mayıs 01, 2010 6:22 am

    bu kadar olaya bakarsak cevabın tam yerinde
    BlackPearl
    BlackPearl
    Moderatör
    Moderatör


    Aktiflik :
    12 Eylül'e Giden Yol Left_bar_bleue10 / 99910 / 99912 Eylül'e Giden Yol Right_bar_bleue

    Mesaj Sayısı : 169
    Uzmanlık : Null
    Kayıt tarihi : 21/07/08

    12 Eylül'e Giden Yol Empty Geri: 12 Eylül'e Giden Yol

    Mesaj tarafından BlackPearl C.tesi Mayıs 01, 2010 6:19 pm

    eyw güzel paylaşm group msn de geliyo bu kategorinin konuları hemen Smile
    Blood_Coder
    Blood_Coder
    Moderatör
    Moderatör


    Aktiflik :
    12 Eylül'e Giden Yol Left_bar_bleue10 / 99910 / 99912 Eylül'e Giden Yol Right_bar_bleue

    Mesaj Sayısı : 39
    Uzmanlık : Null
    Kayıt tarihi : 21/07/08

    12 Eylül'e Giden Yol Empty Geri: 12 Eylül'e Giden Yol

    Mesaj tarafından Blood_Coder C.tesi Mayıs 01, 2010 6:27 pm

    aynen group msn de Smile

      Forum Saati Perş. Kas. 28, 2024 12:31 am