Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Tasarım, Kodlama, Premium Accounts


    Cisco Router Telnet

    BlackPearl
    BlackPearl
    Moderatör
    Moderatör


    Aktiflik :
    Cisco Router Telnet Left_bar_bleue10 / 99910 / 999Cisco Router Telnet Right_bar_bleue

    Mesaj Sayısı : 169
    Uzmanlık : Null
    Kayıt tarihi : 21/07/08

    Cisco Router Telnet Empty Cisco Router Telnet

    Mesaj tarafından BlackPearl Çarş. Haz. 09, 2010 12:28 am

    Selam arkadaşlar.Bilgisayarları olduğu gibi routerlarda da Telnet yapabiliriz. Burada bir cisco router’a telnet yapabilmek için girmeniz gereken komutları göstereceğim..

    Telnet OSI modelinin Application katmanında yer alır, ve bir routere uzaktan bağlantı için kullanılır."cisco" şifreli bir router’ı Telnete izin verecek biçimde configure etmek için kullanacağımız komut aşağıdaki gibi olmalıdır;

    Router(config)#enable secret cisco
    Router(config)#line vty 0 4
    Router(config-line)#login
    Router(config-line)#password cisco


    Telnet bağlantısı yapabilmek için bir şifreye sahip olmak zorundasınız.Eğer bunu yapmadıysanız ayrıcalıklı EXEC Mod’a giriş yapmaya çalıştığınızda aşağıdaki gibi bir cevap alırsınız:

    Router#telnet 192.168.1.1
    Trying 192.168.1.1 ... Open
    User Access Verification
    Password:
    Router>en
    % No password set
    Router>

    Buradaki çıktı ; 192.168.1.1 ip’li bilgisayara telnet yapmaya çalışırken şifre koyulmadığını belirtir.Aktif bir telnet oturumunu sonlandırmak için girmeniz gereken komut ; "exit"...
    Ayrıca bir Telnet oturumunu askıya alıp daha sonra yeniden başlatmak da mümkündür.Bu sizi Telnet oturumu başlattığınız router’ın IP adresini hatırlamak zorunda olmaktan kurtarması açısından yararlıdır.Bunun yerine, bir Telnet oturumunu oturum numarasıyla askıya alır daha sonra da IP adresiyle değil de oturum numarasıyla yeniden başlatırsınız.

    Bir Telnet Ctrl+Shift+6 ve x tuşlarına basarak askıya alabilirsiniz.(Burada dikkat etmeniz gereken Ctrl+Shift+6 tuşlarına aynı anda bastıktan sonra x tuşuna basmanız)

    Hangi oturumu askıya aldığınızı görmek için EXEC veya privileged EXEC mod’dayken "show session" komutunu girin.Cevap olarak askıya aldığınız oturumları gösteren bir çıktı alacaksınız.Örneğin burada 192.168.1.1 ve 172.16.0.1 ip adreslerine yaptığımız 1 ve 2 diye numaralandırılmış iki adet oturumun askıya alındığını gösteriyor:

    Router#show sessions
    Conn Host Address Byte Idle Conn Name
    1 192.168.1.1 192.168.1.1 0 0 192.168.1.1
    * 2 172.16.0.1 172.16.0.1 0 0 172.16.0.1

    Yanında asterisk (*) işareti olan en son kullanmış olduğunuz oturumu oturumu belirtr. Bir oturumu yeniden başlatmak için dört adet metod mevcuttur;

    1-" Enter " tuşuna basarak : ""Enter" tuşuna basarak en son kullandığınız oturumu ( "show session" komutunda yanında asterisk işareti olan) geri alabilirsiniz

    2- Resume : Oturum numarası vermeden "resume" komutunu girdiğiniz zaman kullanımş olduğunuz son oturum geri alınır ( bu enter tuşuna basmakla aynıdır)

    3-Resume # :Devamında oturum sayısını belirterek girdiğiniz "resume" komutu verdiğiniz oturum numarasına sahip oturumu geri alır. Örneğin yukarıdaki 1 numaralı 192.168.1.1 oturumunu geri almak için "resume 1" komutunu girebilirsiniz.

    4- Resume [Ip address| Hostname ] : Telnet oturum numarasını vermek yerine oturumunu yeniden başlatmak istediğiniz router’ın ip numarasını ya da eğer bir DNS server ile DNS lookup etkinleştirdiyseniz uzak bağlantı yapmak istediğiniz bilgisayarın hostname’ini de girebilirsiniz.

    Not: Konuyla alakalı resim hazırlayıp koyacağım...

      Similar topics

      -

      Forum Saati Ptsi Nis. 29, 2024 12:16 am