Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Tasarım, Kodlama, Premium Accounts

Tasarım, Kodlama, Premium Accounts


2 posters

    Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü

    Trouble
    Trouble
    R00T

    R00T


    Aktiflik :
    Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Left_bar_bleue950 / 999950 / 999Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Right_bar_bleue

    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1985
    Yaş : 31
    Uzmanlık : PS , PHP , HTML ,
    CSS , C , Tasarım
    Ruh Hali : Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Psikop10
    Kayıt tarihi : 14/07/07

    Kişi sayfası
    CeuPuan: 999999999

    Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Empty Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü

    Mesaj tarafından Trouble Perş. Mart 25, 2010 3:32 am

    İşte Ayasofya'nın sırrı


    Tarihi yapının depremlere dayanaklılığı harcında gizli: Enerjiyi emiyor, hasarı önlmüyor

    Ulusal Atina Teknik, Princeton ve Boğaziçi üniversitelerinin, Ayasofya’nın yapı malzemesi ve yapının statik değerlendirmesi üzerine 16 yıldır yürüttüğü çalışmaların sonuçları "Ayasofya’nın Konservasyonunda Yunan İşbirliği" adlı Yunanca ve İngilizce bir bilimsel yayında toplandı.

    Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ve Princeton Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Çakmak’ın önsözünü yazdığı kitabın İstanbul Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısında çalışmalarla ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Moropolou, sorularını da yanıtladı.

    Prof. Dr. Moropolou, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Yunanistan Parlamentosunun himayesinde 4 Temmuz 2000 tarihinde Atina’da imzalanan "Türkiye Yunanistan Kültürel İşbirliği Anlaşması" kapsamında yapılan bu çalışmalarda elde ettikleri bilgilere değindi.

    15 yüzyıldır tüm depremlere direnç gösteren Ayasofya’nın ilk inşasından sonra, kubbe tuğlalarında kullanılan malzemenin Rodos’taki tarihi yapılarda kullanılanlara yüzde 97 oranında benzerlik gösterdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Moropolou, tuğlaların aynı zamanda Anadolu’da geliştirilmiş yangına karşı dayanıklı bir malzeme içerdiğine de dikkati çekti."Bu ilk anıtın, Anadolu ile Bizans ve Erken Yunan yapı teknolojisinin karışımının bir ürünü olduğunu gösteriyor’ diye konuşan Prof. Dr. Moropolou, yapının tuğlalarının strese dayanıklı olduğunu, aynı zamanda alelade tuğla ağırlığının 12’de biri kadar hafif oldukları için yapıya yönelik bir stres unsuru oluşturmadıklarını söyledi.

    Yapının harcının ise depreme karşı belli dozlara göre hazırlanmış özel bir kompozisyona sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Moropolou, "Ayasofya’da kullanılan harcın yarı kristalize bir yapısı var. Bu özel harç, yapının deprem anında ortaya çıkan enerjiyi hasar görmeden emmesine yol açıyor. Çalışmalarımızda bu materyallerin bir simülasyonunu da yaptık. Boğaziçi ve Princeton ile yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında bu kompozisyon ve yapısal özellikteki bir anıtın 7 şiddetindeki bir depreme dayanabileceğinden emin olmuştuk. Ve bu çalışma 1999 depreminden önceydi" şeklinde konuştu.
    Hawk
    Hawk
    Yeni Kullanıcı
    Yeni Kullanıcı


    Aktiflik :
    Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Left_bar_bleue21 / 99921 / 999Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Right_bar_bleue

    Erkek
    Mesaj Sayısı : 20
    Nerden : Aksaray
    Lakap : Harun
    Uzmanlık : Null
    Kayıt tarihi : 14/03/10

    Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü Empty Geri: Ayasofya'nın Sırrı Çözüldü

    Mesaj tarafından Hawk Perş. Mart 25, 2010 4:35 am

    Teşekürler bilgi içn

      Forum Saati Cuma Nis. 19, 2024 2:37 pm